seniorencoach, oplossingsgerichte -, aroma & bachbloesemtherapie - Eline Donnay

Evyta, therapie, coaching & welzijn

             voor kinderen, jongeren, volwassenen & ouderenEline Donnay


OPLOSSINGSGERICHT THERAPEUT, AROMA & BACHBLOESEM THERAPEUT

SENIORENCOACHIk ben Eline, seniorencoach, oplossingsgerichte-, aroma & Bach bloesemtherapeut binnen Evyta.


Ik ben van nature uit een echte helper. Al van toen ik een kleine meid was, vond ik het zalig om anderen te helpen. Ik wou hier dan ook graag mee verder en heb uiteindelijk de sprong gewaagd om mijn droom na te jagen: mensen de kracht geven om zich (terug) goed in hun vel te voelen.


Door de jaren heen heb ik de opleidingen oplossingsgerichte therapie, bemiddeling, Aroma- en Bach bloesemtherapie gevolgd en met succes afgerond. Oplossingsgericht werken vormt mijn basis. Ik geloof enorm hard in de veerkracht van mensen en dus ook in jouw kracht. Wanneer je het allemaal even niet meer weet of de dagelijkse frustraties je te veel worden, ondersteun ik je in jouw zoektocht waarin we alles samen op een rijtje zetten en biedt ik je handvaten om hiermee om te gaan.


We richten ons vooral op het hier en nu en de toekomst. Dit kan reeds helpend zijn wanneer je op een (lange) wachtlijst staat bij een andere therapeut of psycholoog, maar nu de nood ervaart om voor jezelf te zorgen of wanneer je het bos even niet meer door de bomen ziet. Ik wil jou graag bijstaan en vanuit de positieve psychologie reeds enkele stappen voorwaarts zetten.


Naast mijn rol als oplossingsgerichte therapeut, werk ik ook als bemiddelaar. Dit houdt in dat ik als neutrale bemiddelaar optreed wanneer de dialoog tussen verschillende partijen vastloopt of dreigt vast te lopen. Denk hierbij aan een scheiding of het opstellen van een ouderschapsovereenkomst. Ik ga hier, samen met alle partijen, op zoek naar de beste oplossing voor alle betrokkenen.

 

Bedrijven kunnen mij steeds raadplegen voor een traject op maat in het kader van welbevinden voor hun personeel. Samen zoeken we dan de beste manier om werknemers te ondersteunen om hun veerkracht en welvinden zo groot mogelijk te maken.


Seniorencoach


Als mensen op pensioen gaan, hebben ze ineens zeeën van tijd. De eerste paar weken zijn ze nog heel actief bezig, maar daarna vallen ze vaak in een zwart gat. Dan beginnen ze na te denken over allerlei dingen en dan beginnen de piekergedachten.


‘Ik heb ineens meer tijd voor mezelf. Wat doe ik met die tijd? Wie is er om mij heen waar ik meer contact mee wil maken? Waar hou ik van? Wat wil ik nog écht doen?’

 

Wat doet een seniorencoach?  


Een seniorencoach begeleidt ouderen bij het omgaan met de dilemma’s die komen kijken bij het ouder worden. Zo gaat een seniorencoach met een oudere in gesprek om te achterhalen waar het probleem zich situeert. De coach vraagt ook welke problemen zij ervaren, waar zij tegenop zien, wat zij belangrijk vinden, wat zij nog werkelijk willen doen in hun leven.


Door te praten, te luisteren en te spiegelen helpt de coach senioren te ontdekken waar hun eigen mogelijkheden liggen. Hoe zij hun zelfredzaamheid bevorderen, de controle weer in eigen handen kunnen nemen, wat hun leven zin geeft, zodat zij ook met het ouder worden zich gelukkig blijven voelen.


Seniorencoaching is positief en gaat uit van wat allemaal nog wel mogelijk is. De ouderencoach komt echter niet met kantklare oplossingen. Het zet ouderen aan tot nadenken en begeleidt hen bij het zoeken van de antwoorden in zichzelf.


Er zijn verschillende redenen waarom ouderen een seniorencoach nodig kunnen hebben:


  • Binnenkort ga ik met pensioen, hoe ga ik mijn dagen dan invullen?
  • Ik moet nog een aantal jaren werken tot mijn pensioen, maar vind dat vooruitzicht best zwaar.
  • Ik woon nog zelfstandig, maar mijn familie vindt dit geen goed idee.
  • Sinds het overlijden van mijn partner, heeft mijn leven geen zin meer.
  • Nu vrienden en familie overlijden, wordt mijn sociale netwerk steeds kleiner. Ik voel me vaak alleen, hoe ga ik daarmee om?
  • Ik krijg steeds meer ouderdomskwalen, zo heeft het leven voor mij nog weinig zin.
  • Mijn mobiliteit vermindert sterk. Hoe zorg ik ervoor mijn sociale contacten te (onder)houden? 
  • Ik voel me minder fit en slaap veel slechter dan vroeger. Wat kan ik doen?
  • Ik verlies het contact met mijn kinderen en kleinkinderen. Ze komen steeds minder vaak langs.

 

Senioren zijn een vergeten groep mensen. Nochtans zouden we hen juist meer moeten ondersteunen, net zoals zij ons ondersteunden toen wij jong waren. Daarom wil ik er zijn voor senioren. Hen de ondersteuning bieden die zij jarenlang voor anderen gedaan hebben. Want ook zij hebben het recht om gelukkig te zijn.

Aangezien heel veel senioren in een woon- en zorgcentrum wonen, ben ik bereid om naar daar te rijden. Ook is het vaak financieel moeilijk haalbaar om betaalbare hulp te verkrijgen. Daarom kijken we naar elke persoon individueel wat financieel kan.

Bachbloesemtherapie


Bachbloesems zijn vloeibare extracten van planten die positief inwerken op storende emoties en gemoedstoestanden zoals verontrusting, neerslachtigheid, gebrek aan zelfvertrouwen, stress, piekeren,…
Bach remedies hebben de eigenschap om negatieve emoties om te buigen naar positieve emoties. Zo zal iemand met een minderwaardigheidsgevoel bij het innemen van bepaalde bloesems terug in zichzelf geloven en met meer zelfvertrouwen de zaken aanpakken. Negatieve emoties worden niet onderdrukt maar omgebogen naar positieve emoties zoals bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen in zelfzekerheid of ongeduld in kalmte en rust. Bachbloesem remedies gaan emoties of karakters dus niet verdringen of veranderen. 

Er zijn 38 bloesemessenties gemaakt van een verscheidenheid aan bloesems, wilde planten en struiken. Elke essentie heeft betrekking op een specifieke emotie die iedereen van tijd tot tijd kan ervaren. Je kan maximaal zeven bloesems combineren om een mix te creëren die gepersonaliseerd is voor individuen op basis van hun unieke situatie. Die kan altijd veranderen gaandeweg. Het is dus belangrijk om na elk leeg flesje de situatie opnieuw te evalueren en zo eventueel de bloesems aan te passen.

Aromatherapie


Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen.

Aromatherapie komt van het Grieks “aroma” = geur en van “therapia” = verzorging, behandeling en staat voor behandeling met geuren.


Het wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid.

De geuren werken in op het onderbewuste en een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen.


Aromatherapie is vooral een alternatieve methode om zich te verzorgen op basis van geuren met als doel de lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid te bevorderen. Ze werken in op ons lichaam door inname, inademing of via de huid.


Don’t wait for the perfect moment. Take the moment and make it perfect.